Contactează-ne acum:

Ce este Lockout / Tagout (LOTO)?

Anual, la nivel european, mii de persoane sunt rănite în cursul reparațiilor sau a lucrărilor de întreținere efectuate asupra utilajelor industriale. O cauză principală a acestor accidente sunt sursele de energie neasigurate. Aceste lucruri se întâmplă totuși în ciuda faptului că măsurile europene solicită deconectarea și blocarea tuturor surselor de energie la lucrările de reparații a utilajelor industriale.


Directiva UE 89/655 privind siguranța și protecția muncii a angajaților care utilizează echipamente în timpul lucrului specifică, printre altele: în cazul în care utilizarea echipamentelor de lucru poate reprezenta un risc asupra securității sau sănătății muncitorilor, se vor lua măsuri obligatorii pentru ca:

  • Echipamentele de lucru să fie folosite numai de persoane abilitate,
  • În cazul reparațiilor, modificărilor sau a lucrărilor de întreținere, aceste lucrări să fie efectuate numai de muncitori special delegați.

Lucrările de întreținere se vor efectua numai pe utilaje oprite. În cazul în care oprirea utilajelor nu este posibilă, se vor aplica măsuri corespunzătoare de protecție sau lucrările se vor face în afara zonei periculoase.


Ce este Lockout / Tagout

Ce înseamnă?

Procedura Lockout Tagout include două etape de bază:

Lockout – Blocarea

Procedura de Lockout (Blocare) constă din amplasarea unui dispozitiv special de blocare și a unui lacăt într-un loc critic din punct de vedere al pornirii sursei de energie, într-o modalitate care să:

  • INFORMEZE clar ceilalți utilizatori cu privire la deconectarea/blocarea sursei de energie pentru reparații.
  • ÎMPIEDICE manipularea nedorită a sursei de energie, care poate duce la răniri, decese sau pagube materiale.

TagOut – Marcarea

O parte inseparabilă a procedurii este indicarea realizării blocării cu ajutorul bridelor de marcare. Brida de marcare informează ceilalți utilizatori cu privire la deconectarea/blocarea sursei de energie pentru reparații. Pe brida de marcare se pot trece informațiile aferente deconectării (angajatul responsabil, data finalizării). Spatele bridei de marcare se poate inscripționa cu pașii care trebuie executați de operator înainte de deconectarea utilajului. Semnarea bridei certifică realizarea pașilor respectivi.

Diverse tipuri de risc

Sistemul Lockout Tagout ajută la excluderea riscurilor pentru cele mai diverse tipuri de companii.

Sistemul poate fi aplicat la următoarele tipuri principale de riscuri:

  • Riscuri mecanice;
  • Mișcarea utilajelor, funcționarea echipamentelor, de exemplu a preselor, strungurilor, mașinilor de tocat etc.;
  • Riscuri chimice;
  • Prezența de substanțe/lichide/vapori în conducte, de ex. gaze, aburi, acizi;
  • Riscuri electrice;
  • Riscuri cauzate de curentul electric.

Pentru mai multe informații privind produsele noastre,
vă rugăm să ne contactați! +4 0372 757 966

Solicită oferta personalizată!